Onze Doelstelling

Onze doelstelling:

“het realiseren en plaatsen van een gedenkpaneel en herdenkingsmonument”

De zaterdagen 1 juni 2013 en 22 maart 2014 waren bijzondere dagen voor de Huizer Molukse gemeenschap. Op genoemde dagen zijn het gedenkpaneel en herdenkingsmonument onthuld!

(Gepubliceerd 07 ferbruari 2016)

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is underline-design-2.png

Het gedenkpaneel staat er!

Precies op de plek waar vroeger woonoord kamp Almere was waar zoveel Molukse mensen moesten wonen. Stichting 60 jaar Molukkers Huizen organiseerde de onthulling afgelopen zaterdag. Dankzij de medewerking van het GNR kon het gedenkpaneel er komen. Maar het werk zit er nog niet op. In september volgt nog een herdenkingsmonument.

De heer Nendissa hield een toespraak. Zelf woonde hij als jongetje in het woonoord. Voor de oudere generatie deed hij ook een woordje. Het was een emotionele toespraak. Na de onthulling door mevrouw T. Nitalessy en Valentine Nitalessy klonk er applaus.

Het was heel mooi Twee dagen na de onthulling van het gedenkpaneel kan Seli er ook wel weer grapjes over maken: “Van een bekende hoorde ik dat er al veel mensen op de fiets zijn langs gegaan om het paneel te bekijken. Ook mensen die in andere woonoorden hadden gewoond, kwamen op de motor er naartoe om het te zien. Volgens mij wordt het een ‘bedevaartsoord’.”

De weg naar het laatste doel is nu ingeslagen. Er komt in Huizen nog een herdenkingsmonument. 

Onthulling Herdenkingsmonument op 22 maart 2014. 

Het Comité 60 jaar Molukkers in Huizen is ruim twee jaar bezig met een inzamelingsactie en sponsorwerving voor de realisatie van het herdenkingsmonument: markten, bazaars, kerkdiensten – en nu ook dit benefietconcert – werden gehouden om de financiering rond te krijgen. Het benodigde bedrag is voor een groot deel binnen. 

Op 28 september jl. zou het herdenkingsmonument onthuld worden. In die week werd de Molukse gemeenschap in Huizen echter getroffen door het overlijden van twee vooraanstaande leden van het comité 60 jaar Molukkers Huizen.

De bronzen beeldengroep, vervaardigd door de Larense Marianne Houtkamp, bij de Pniëlkerk (hoek Gemeenlandslaan) zal op feestelijke wijze onthuld worden door 4 generaties uit de Molukse gemeenschap.

Het beeld stelt een Molukse man in Knil-uniform voor; zijn vrouw in traditionele kledij en een bijbel in haar hand zit voor hem op een hutkoffer.

Het doel is bereikt.

Klus Geklaard! 

Monumentenkaart

Overzicht van alle rijks-, provinciale-, en gemeentelijke monumenten in de gemeente Huizen, onderverdeeld in verschillende categorieën.

 

Huizen kent veel kunst op openbare plekken.

Met enige trots laat het bestuur 60JMH u weten dat ons monument is opgenomen in een speciale beeldenroute (Kunstroute Huizen)