Verhaal – Alex Tomasila

Het is alweer heel wat jaren geleden

dat ik bij oom Alex op bezoek was aan de Bijenschans in Bussum. Het was ook fijn om oom Alex weer te spreken. Oom Alex vond het leuk dat ik voor een interview kwam.

(Gepubliceerd 16 juli 2019)

Oom Alex Tomasila

Je kon merken dat hij veel te vertellen heeft. We zaten nog niet aan tafel om met het interview te beginnen of oom Alex stak gelijk van wal.

De laatste keer dat wij elkaar spraken was twee jaar geleden tijdens een herdenkingsbijeenkomst bij het voormalig woonoord Almere.

Hij kwam aangereden op een felrode scooter. De aanwezigen keken verbaasd op omdat oom Alex, gezien zijn hoge leeftijd, nog op een scooter reed. later bleek dat oom Alex, die zo´n passie heeft voor auto´s en motoren, het zonder medeweten van zijn kinderen deed. De scooter moest direct worden ingeleverd. Oom Alex geniet nu van de foto´s aan de muur met daarop de verschillende types Alfa Romeo die hij de afgelopen jaren bezat. Oom Alex ging ook met de auto met tante Gi op vakantie naar Spanje en Italië. Ook geniet oom Alex van de foto´s aan de muur met daarop de vakanties naar Israël en Hawaï waar hij samen met tante Gi goede herinneringen aan heeft.

 • Hoe luidt uw doopnaam(en)?

Alex Lukas

 • Waar en wanneer bent u geboren?

In Bandung, op 29 juli 1929.

 • Hoe luidt uw familienaam en uit welke negeri komt uw familie van oorsprong?

Tomasila. Uit Amahusu. Op de voordeur staat Tomasila-Alfons. Alfons is de meisjesnaam van mijn moeder.

 • Hoe luidt de meisjesnaam van uw vrouw?

Legina Soeroto. De meeste mensen kennen haar als tante Gi.

 • Waar en wanneer is tante Gi geboren?

Tante Gi is in Bondowoso op oost Java geboren op 16 februari 1927. Ze is op 29 maart 2015 in Bussum overleden.

 • Heeft u kinderen, kleinkinderen en achterkleinkinderen?

Ja, ik heb vier kinderen, één dochter en drie zonen, vijf kleinkinderen en vier achterkleinkinderen.

 • Wanneer bent u naar Nederland gekomen?

Op 21 maart 1951 met de Kota Inten. Ik was toen 21 jaar en nog vrijgezel. Ik woonde in de vrijgezellenbarak naast de kamar mandi (was- en doucheruimte).

Bussum
 • Waarom bent u in Bussum en niet in Huizen gaan wonen?

We deden onze boodschappen in Bussum. In Huizen kon je toen niks kopen alleen vis. Daarom gingen we in Bussum wonen.

Daar had je veel winkels én van de Ambonezen waren die in Bussum kwamen wonen kwam de burgemeester en een dominee bij ons op bezoek om ons welkom te heten.

 • Wat was uw beroep in Indonesië?

Ik was radio telegrafist in dienst bij de overheid. Ik had door mijn werk heel veel contact met diverse bedrijven in Europ

 • Wanneer bent u vanuit kamp Almére naar Bussum verhuisd?

In 1962 zijn we naar een ééngezinswoning in Bussum Zuid verhuisd.

 • Waar heeft u met uw gezin in kamp Almére gewoond?

We hebben, na mijn huwelijk met tante Gi, in de barak gewoond die tijdens de grote brand in vlammen opging. Dat was een nare periode voor oom Alex, tante Gi en de kinderen. De kinderen waren nog klein. Ik kreeg op mijn werk te horen dat er een grote brand woedde in het kamp en mocht van mijn werkgever naar huis. Toen ik in het kamp aankwam was de barak al helemaal afgebrand. Ik zag tante Gi met de kinderen radeloos rond lopen. Het was allemaal zo´n triest gezicht. We zijn toen tijdelijk bij oom Iphus en tante Beth Lekatompessy ingetrokken tot er een woning vrij kwam in de nieuwe witte barakken. In dezelfde barak woonden ook de families Polhaupessy, Marlissa, Matitahatiwen en Parera.

Later heb ik bij diverse bedrijven gewerkt. Bij sommige een paar maanden en soms ook maar een paar dagen. Als ik maar een paar gulden (betaalmiddel tot 1 januari 2002) meer kon verdienen bij een andere werkgever dan was ik vertrokken.

 • Heeft u tot uw pensioen gewerkt?

In die tijd dacht je daar niet aan. Totdat de werkgever zegt dat je op je 65e jaar met werken moest stoppen. Maar oom Alex ging gewoon door met werken. Als je maar Nederlands kon praten kon je overal werken.

 • Heeft u vroeger aan sport gedaan?

Ik ging vroeger altijd vanuit ons huis in Bussum hardlopen naar Loosdrecht en over de hei via Hilversum terug naar huis. U had een passie voor mooie auto´s waar u mee op vakantie ging.

HawaÏ

Ik was vroeger één van de Ambonezen die het waagde om met de auto naar het buitenland te gaan.

Ik heb diverse types alfa romeo´s gehad.

Het waren allemaal cabriolets.

Ik ging toen met tante Gi met een rode alfa romeo spider. Ik hou er ook van om hard te rijden.

Daar heb je ook een alfa romeo voor. Ik kreeg eens een boete van 850 gulden voor te hard rijden. Dat vond tante Gi niet zo leuk. Die boete heb ik in termijnen betaald.

 • Hoe gaat het met uw gezondheid?

Mijn gezondheid staat op de eerste plaats. Die is heel goed. Er is een traplift hier in huis. Die hebben we toen voor tante Gi laten plaatsen. Ik maak hier af en toe gebruik van. Ik kan zelf nog goed de trap op en af lopen. Zo blijf je in beweging. Ik ben tevreden met mijn gezondheid


Met dank aan oom Alex Tomasila en Rudi Sabandar.