Vughtse scholieren Neowa (17) en Jasmijn (17) bereiken Den Haag met hun profielwerkstuk over Molukse gemeenschap

Neowa Renjaan (17) en Jasmijn van der Heijden (17) van het Maurick College in Vught hebben met hun profielwerkstuk over de Molukse gemeenschap in Vught de aandacht getrokken van het Ministerie van Algemene Zaken in Den Haag. Dat maakten ze woensdag bekend tijdens de presentatie van hun profielwerkstuk. In dit werkstuk eisten de scholieren excuses van de Nederlandse regering voor de Molukse gemeenschap in Nederland.

Die excuses kwamen er niet, althans niet direct. Daarvoor verwees de directeur van de Rijksvoorlichtingsdienst, die namens demissionair minister-president Mark Rutte een antwoord naar Vught stuurde, naar de excuses die al eerder waren gemaakt namens de regering. Wel stelt het Ministerie van Algemene Zaken dat die excuses “uitdrukkelijk” bedoeld zijn voor de Molukse gemeenschap en “de kille ontvangst” die zij kregen in Nederland. Daarbij zijn de excuses ook van belang voor “de volgende generaties die zijn opgegroeid met de pijn en het verdriet van hun grootouders”.

Renjaan en Van der Heijden geven aan “trots” te zijn op het feit dat ze een reactie van de regering hebben ontvangen. Wel zijn ze van plan om nog een brief terug te sturen, omdat ze niet tevreden zijn met het antwoord. “De inhoud van de brief volstaat niet voor ons”, aldus de scholieren.

‘Goed begin’

Tijdens de presentatie van het werkstuk overhandigden de dames de brief aan John Wattilete, de president van RMS Nederland. RMS staat voor Republik Maluku Selatan en is de regering van de Zuid-Molukken. RMS probeert via een regering in ballingschap in Nederland de onafhankelijkheid van de Zuid-Molukken in Indonesië terug te winnen. Wattilete: “Deze brief is een goed begin, maar de Molukse gemeenschap heeft een speciale band met Nederland. Daarom verdient dat speciale aandacht, vinden wij. We blijven dus hopen.”


“De brief is een goed begin, maar de Molukse gemeenschap heeft een speciale band met Nederland. Die band verdient speciale aandacht. We blijven dus hopen.”

John Wattilete, president RMS

De presentatie van de twee dames werd druk bezocht: de collegezaal van het Maurick College was zo goed als helemaal gevuld met familie en vrienden, maar ook burgemeester Roderick van de Mortel was uitgenodigd om de presentatie bij te wonen. Ook waren er een aantal Molukkers van de eerste generatie aanwezig, die door Renjaan en Van der Heijden uitgenodigd werden om hun verhaal te doen.

Een 9 als beoordeling

De scholieren ontvingen van het publiek een staande ovatie na afloop. Hun begeleidend docent Joyce van Os stak de loftrompet over hun prestatie: “Ze hebben zoveel dingen geleerd en gedaan; samenwerken, musea bezoeken, documentaires gekeken, interviews afgenomen en zelf interviews gegeven. Het is ook geen verrassing dat ze een 9 hebben gehaald voor hun werkstuk.”

Renjaan en Van der Heijden zitten inmiddels dus zo goed in het onderwerp, dat ze zijn uitgenodigd door scholen om daar te komen praten over het verhaal van de Molukse gemeenschap. “We gaan er dus zeker mee door”, stellen ze.

Dtv Nieuws sprak eerder al met Neowa en Jasmijn over hun profielwerkstuk:

Bron : https://dtvnieuws.nl/nieuws/artikel/vughtse-scholieren-neowa-17-en-jasmijn-17-bereiken-den-haag-met-hun-profielwerkstuk-over-molukse-gemeenschap

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *