Neem de geschiedenis van Molukkers en Nederland op in de geschiedenisboeken die op Nederlandse scholen worden gebruikt. Daarvoor maken Antis Marijanan en Augustinus Tuparia zich sterk. “Het is een gezamenlijke en pijnlijke geschiedenis.”
Er zijn al heel wat stappen gezet om het verhaal van Molukkers in Nederland onder de aandacht te brengen, maar in het onderwijs valt nog veel te winnen, stellen de mannen in het Radio Drenthe-programma Cassata.
“Er is een nauwe samenwerking opgebouwd met het Drents Archief, het Drents Museum en Herinneringscentrum Kamp Westerbork,” zegt Tuparia. “We zijn trots dat we dat voor elkaar hebben gekregen. Het is belangrijk dat je samen een alliantie vormt om in Den Haag nog harder op de deur te kloppen en daar verandering in het onderwijs te bewerkstelligen.”
Mannen met een missie
Want dát is de missie van Tuparia en Marijanan. In de Nederlandse geschiedenisboeken moet aandacht komen voor het volledige Nederlands-Molukse verhaal: de aankomst van de eerste VOC-schepen op de Molukken, de koloniale periode, de komst van Molukkers naar Nederland en de acties van de RMS. “Daarvoor is een uitgebreide kennisbank opgezet,” zegt Marijanan, doelend op de kennisbank Molukse Voetstappen. Daarbij gaat het om meer dan alleen de geschiedenis. “Het gaat ook over de Molukse taal, cultuur en alle aspecten van de Molukse samenleving. Zij brengen dat nu naar Drenthe, en wij willen fungeren als ambassadeurs.”
Molukse Voetstappen ontwikkelt lespakketten voor zowel het basis- als voortgezet onderwijs, op verschillende niveaus en voor diverse vakken. Tijdens gastlessen merkt Tuparia hoe groot de onwetendheid is. “Dan vraagt Brammetje uit groep 8: ‘Waarom hebben jullie onschuldige Nederlanders vermoord?’ Dat is blijkbaar het enige wat is blijven hangen bij de Nederlandse bevolking. Het is tijd dat scholen zich meer inspannen.”
Met gastlessen, projecten en excursies naar voormalig Kamp Schattenberg (na de Tweede Wereldoorlog de nieuwe naam van Kamp Westerbork toen het als woonoord voor Molukkers werd ingericht) wordt volop geprobeerd de gedeelde geschiedenis onder de aandacht te brengen bij scholieren. “Tijdens rondleidingen vallen de monden van mensen open. ‘Dit moet in de geschiedenisboeken’, hoor ik dan,” zegt Tuparia. “Ook Nederlanders vinden dat.”
Bijeenkomst
Toch vinden de lespakketten van Molukse Voetstappen nog maar mondjesmaat hun weg naar het Drentse onderwijs. “De belangstelling is matig, dat is voor ons des te meer reden om ons hiervoor in te zetten,” zegt Tuparia. “Het is teleurstellend dat er zo’n grote onbekendheid is.”
Daarom is er aanstaande zaterdag een inspiratiemiddag in het Drents Museum, waar het onderwijsveld zich kan laten informeren over de lespakketten. Ook kinderen, ouders en grootouders zijn welkom voor theater, lezingen en presentaties. Alles is erop gericht om het Molukse verhaal beter onder de aandacht te brengen. “We gaan de uitdaging aan,” klinkt het strijdbaar uit de mond van Tuparia.
Bron : https://www.rtvdrenthe.nl/nieuws/17369498/molukse-activisten-zetten-zich-in-voor-inclusie-van-hun-geschiedenis-in-schoolboeken